

PATEN FAYDALARI VE PATEN BİLGİLERİ



TUTUCU-FRAME
Bilindik hobi amaçlı tekerlekli patenlerde(recreational skates) tutucu kısmı sert plastikten oluşur.Süpermarketlerde ya da oyuncakçılarda satılan kalitesiz patenlerde ise değişik sertlikte tutucular kullanılabilir.Sürat pateni tutucuları karbon fiber, magnezyum veya alüminyumdan yapılır.
Karbon fiber tutucular pahalıdır ancak daha esnektir.Bu bacaklardan tekerlere kuvvetin aktarılmasını kolaylaştırır.Karbon fiber tutucular 160-180 gram arasındadır.Alüminyum 170ten 220 grama kadar olabilir.
Tutucunun boyu patenin amacına ve teker sayısına göre değişebilir.Örneğin 4 tekerlekli hokey patenlerinde 230mm olabildiği gibi, 5 tekerlekli yarış patenlerinde 325mm ye kadar çıkabilir.

TEKERLEK ÇAPLARININ BİLGİLERİ
Çeşitli çap ve kalınlıklarda paten tekerlekleri.
Tekerlek çapları paten türüne gore çeşitlilik gösterir:
-
44-59 mm Agresif Paten
-
68-72 mm Artistik Tekerlekli Paten
-
47-80 mm Inline Hokey
-
72-80 mm Serbest Slalom Pateni
-
72-90 mm Hobi Amaçlı Patenler
-
84-110 mm Sürat Pateni
Genel olarak, paten tekerleği ne kadar büyükse, patenler o kadar hızlıdır.Buna rağmen, büyük tekerleklerin dönmeye başlaması daha fazla enerji gerektirir.Küçük tekerlekler çabuk hızlanmaya, daha fazla manevra kabiliyetine ve ağırlık merkezinin yere yakın olmasına olanak sağlar.Tekerleklerin sertliği durometre mertebesinde derecelendirilir ve genellikle 78A-93A arasında değişiklik gösterir.(yüksek rakam daha serttir.)Sert tekerlekler daha hızlı ve daha dayanıklıdır, ancak yumuşak tekerler daha iyi bir yol tutuş sağlar ve yoldaki bozukluklardan daha az etkilenir.Tekerlek profilleri ve kalınlıkları da kullanıma gore değişiklik gösterirler.Eliptik profiller sürtünmeyi azaltır, daha yuvarlak profiller daha iyi yol tutuşa sahiptir ve daha dayanıklıdırlar.

PATEN ÇEŞİTLERİ NELERDİR ?
Fitness: Spor amacıyla kullanılır, Sahil yolu gibi düz zeminlerde sürebilirsiniz. Temel paten sürüşü için uygundur. Başlangıç için idealdir.
Urban: Fitness'a ek olarak yolda ve bozuk zeminlerde gitmeye olanak sağlar. Zıplamadan oluşan darbelere, fitness'a göre daha dayanıklıdır. Başlangıç için uygun olmasına rağmen, ilk paten için fitness alınıp sonradan urban'a geçmek paten ömrü için daha iyi olabilir.
Slalom: Yere dizilen konilerin arasından slalom yaparak geçmek için kullanılır. Manevra kabiliyeti daha yüksektir ve topuk freni yoktur.
Agresif: Rampalarda ve trabzanlardan kaymak içindir. Daha yüksek yerlerden atlama ve zıplamalar için uygundur. Topuk freni yoktur. Bu yönde devam etmek isteniliyorsa başlangıç için kullanılabilinir. Tekerlekleri küçüktür.
Hız: Hızlı gitmek için idealdir, başlangıç için kullanılmaz. Tekerlekleri normalden büyüktür

PATEN KAYARKEN NELERE DİKAT ETMELİYİZ.
-Tekerlekli paten yapanların mutlaka, kask, dizlik, bileklik ve dirseklik kullanmaları gerekir. -Paten üzerinde durmaya hatta düşerken bedeni korumaya alışmadan kesinlikle yola çıkılmamalıdır. -Yürüyüş ya da koşuda olduğu gibi yolun sağ tarafından gitmeye dikkat edilmelidir. -Paten yaparken, paten için uygun alanları seçmeye dikkat edilmeli, ana yollar, caddeler gibi tehlikeli yerlerde paten kaymamaya özen gösterilmelidir. -Paten yaparken yayalar, bisikletliler ya da diğer patencilerin sol tarafından geçilmeli, tehlikeli ve aşırı hareketler yapılmamalıdır. -Paten yaparken MP3 ya da benzeri araçlarla müzik dinlenmemelidir. -Paten yaparken trafik kurallarına ve uyarılarına mutlaka uyulmalıdır.-Patenin gelişmesindeki faktörlerden biri de; vücuda daha az zarar vermesi fakat yüksek fiziksel kondisyon sağlamasıdır. Paten yapan bir kişi, koşu yapan bir kisiden daha fazla kas grubu çalıştırır. Ayrıca paten eklemler için daha az zararlıdır.

PATEN FAYDALARI
-Faydaları konusunda dünyada yapılan çalışmalar ve araştırmalar sonucunda insan vücuduna daha az zarar vererek yüksek kondisyon ve dayanıklılık sağlamasıdır.Normal yürüyüş yapan bir insanlar paten yapan insan arasında yaklaşık 4 kat daha fazla enerji harcanması sağlanıp fakat aynı mesafeyi katetmesi olarak açıklanmıştır.
-Birlikte yapılan egzersizlere bakıldığında tamamen denge ve fizik kondisyona dayalı bir spor olduğundan harcadığınız enerji sizlerin vücudunuz şekillenmesinde önemli bir rol oynayacaktır.
-Tekerleki paten yapılan alan ve sahalan genelikle açık alan zemini paten yapmaya elverişli alanlar ve sahil bölgesindeki yürüyüş alanları olduğundan dolayı açık havada hem yüksek bir efor harcıyarak ve hemde vücudunuz oksijen alarak yağlarınızdan kolaylıkla kurtulabilir ve bunu yaparkende paten kaymanın keyfini yaşayabilirsiniz.
-Açık alanda yaptığınız bu spor’un en büyük özelliği stres in baş düşmanı olmasıdır.Özellikle stresten uzaklaşmak eğlenmek ve güzel vakit geçirmek isteyen insanların tercih ettiği spor olma yolunda ülkemizde büyük bir aşama kaydetmeye başlamıştır. Tekerlekli paten yaparken düşmemek için verdiğiniz mücsdele ve denge savaşı hem sizin bütün vücudunuzun inanılmaz bir efor harcamasına sebep olmaktadır.
-Özellikle son yıllarda bayanlar tarafından büyük rağbet gören bu spor basel ve selülitleri de ortadan kaldırdığı gibi vücudunuzunda mükemmel bir görünüme kavuşmasında sizlere yardımcı olmaktadır.

TEKER
Paten türü ne olursa olsun, belirli süre kullanıldıktan sonra paten tekerleklerinin kontrol edilerek yerlerinin değiştirilmesi veya bu tekerleklerin yerlerinin yenilerini alması uygulanacak işlemlerden ilkidir. Zamanla eriyen ve darbe yiyen tekerleklerin şekli çok bozulmamışsa yerleri değiştirilebilir. Genelde aynı boyda dört tekerleğe sahip patenlerin tekerlekleri değiştirilirken 1-3-2-4 metodunun uygulanması önerilir. Bu metotta, paten şasisinde sıralanan dört tekerlekten baştan birinci ile üçüncü tekerin, dördüncü ile de ikinci tekerin yerleri değiştirilir.
Beş tekerlekli patenlerde ise baştan birinci teker üçüncünün yerine, üçüncü teker beşincinin yerine, beşinci teker ise en son olarak birinci tekerin olduğu yere takılır. Bundan sonra ikinci ve dördüncü tekerleklerin yerlerinin değiştirilmesi yeterli olacaktır. Bir başka paten türü olan dört tekere sahip hokey patenlerinde arka tekerlekler ön tekerleklere kıyasla büyük olduklarından bu patenlerde 1-2-3-4 metodu kullanılır. Bu metotta baştan birinci tekerlek ile ikinci, üçüncü tekerlek ile de dördüncü tekerin yerleri değiştirilir.

RULMAN
Düzgün şekilde temizlenen ve yağlanan rulmanlardan daha fazla verim elde edilir. Rulmanlar, dışındaki kapaklar açılarak temizlenen veya mühürlenmiş yani kapalı rulmanlar olarak ikiye ayrılırlar. Genel geçer kural olarak, su, kum ve çamur benzeri patene zarar verecek materyaller üzerinde kaymaktan sakınarak rulman ömrünü uzatabiliriz. Patenlerde yer alan en hassas parçalar olan rulmanların kirden arındırılması için ilk aşama tekerleklerin şasiden çıkarılmasıdır. Şaside bulunan vidalar alyen anahtarı ile çıkarılır. Her tekerde iki rulman bulunmakla birlikte dört tekerlekli bir patende genellikle toplamda 8 adet rulman vardır.
Rulmanları temizlemeye, onları tekerden çıkardıktan sonra, kâğıt havlu veya bir bezle onları silerek başlayabiliriz. Bu şekilde fazladan kir ve pislik rulmanlardan temizlenir. Rulman kapağı açılarak temizlenecek türden ise iğne yardımıyla dikkatli şekilde rulmandaki ince teli çıkarıyoruz. Bu aşamada herhangi bir yaralanmadan kaçınılması için dikkatli şekilde rulman kapağının açılmasına dikkat edilmeli. Daha sonra kapak çıkarılır ve rulman türünüze uygun gres yağı ile rulmanlar yağlanır. Rulmanları yağladıktan sonra yağın oturması için birkaç dakika beklenir ve taşan yağ bezle hafifçe silinir. Yağlama işlemi bittikten sonra kapak ve tel sırayla rulmana tekrar takılır.

FRENLER
Frenleri zaman içinde kontrol etmek de önemlidir. Çoğu paten freninde, “aşınma çizgisi” mevcuttur. Bu çizgi patenciye zamanla aşınan frenin hala kullanılmaya uygun olup olmadığına dair fikir verir. Paten kayarken frenin artık yararlı olmadığını düşündüğün anda, aşınma çizgiye varmasada, freni değiştirmende yarar var.

İÇ BOT
Çoğu patende iç botlar patenden çıkarılarak yıkanılacak ve kurulanacak şekilde tasarlanmıştır. İç botları temizlemek için en iyi yöntem onları elde yıkamaktır ancak bazı iç botlar çamaşır makinesine deterjan eklenerek 30 derecede yıkanabilir. İç botların makine de yıkanıp yıkanmayacağını anlamak için aldığın markanın bu yıkamaya uygunluğunu kontrol etmen gerekir. İster makine ister elle yıkama olsun, güçlü çözücü, güçlü deterjan ve güçlü yumuşatıcıların kullanılmamasına dikkat edilmelidir. İç bot yalnızca açık havada bekletilerek kurulanmaya bırakılmadır. Herhangi bir ısıtıcıdan uzak tutulması unutulmamalıdır.